Voorhout Monumentaal

Kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio organiseert komende zomer weer een grote beeldententoonstelling op het Lange Voorhout. Vanaf 3 juni tot en met 20 augustus zullen er midden in het bruisende Museumkwartier van Den Haag monumentale kunstwerken van eigen kunstenaarsleden en andere beeldhouwers te zien zijn. Onder de titel ‘Voorhout Monumentaal 2023’ worden circa twintig beelden buiten op het schelpenpad getoond en zullen er diverse beelden te zien zijn in een expositie in de Kloosterkerk. Daarnaast zullen er in exposities schilderijen, sculpturen én videowerken van monumentaal karakter getoond worden in het gebouw van Pulchri Studio.

Als curatoren treden op beeldhouwer Piet Warffemius en kunstverzamelaar Jan van Huizen. “De beelden moeten zeggingskracht en een ontegenzeggelijke originaliteit bezitten. De diversiteit van de tentoonstelling moet te zien zijn in de variatie van materialen, kunstvormen, kleuren en ontwerpen,” zegt Warffemius over het uitgangspunt voor de tentoonstelling. “De trots moet van de beelden afspatten, want dat is wat de kunstenaars willen. Het wordt een tentoonstelling waar de stad Den Haag trots op kan zijn.” Warffemius (1956) is schilder, beeldhouwer en graficus. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

In 2021 was het thema van de beeldententoonstelling vrijheid. Te midden van allerlei beperkende maatregelen als gevolg van de pandemie kon de behoefte aan vrijheid niet groter zijn. Voor de 2023 editie staan we stil bij het Louis Couperus- en M.C. Escherjaar.

Op 16 juli 2023 is het namelijk 100 jaar geleden dat de Haagse schrijver Louis Couperus op 60 jarige leeftijd overleed. Zijn werk omvat allerlei uiteenlopende literaire genres. Hij debuteerde met poëzie, maar legde zich vervolgens al snel toe op psychologische romans, waarmee hij alom bekendheid verwierf. Hij schreef daarnaast cultuursprookjes, historische romans, reisverslagen en columns. In het algemeen wordt hij gezien als één van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur.

Op 17 juni 2023 is het de 125ste geboortedag van M.C. Escher. De uit Leeuwarden afkomstige kunstenaar staat bekend om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen (vlak-verdelingen) die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen.

Curatorial Statement:

Voorhout Monumentaal 2023 moet een buitententoonstelling worden van kwalitatief  hoogstaande, creatieve en monumentale beelden die samen – in hun verscheidenheid – een geheel vormen en ook op zich een statement kunnen maken ten opzichte van de soms 600 jaar oude en historische panden aan het Lange Voorhout die neer kijken op de naar schatting 20 beelden. De beelden moeten zeggingskracht en een ontegenzeggelijke originaliteit bezitten. De diversiteit van de tentoonstelling moet te zien zijn in de variatie van materialen, kunstvormen, kleuren en ontwerpen. Monumentaal betekent o.a. groots en indrukwekkend en dat moeten de beelden ook zijn. Groots en indrukwekkend betekent niet alleen groot maar juist ook glansrijk, fenomenaal en fier. De trots moet van de beelden afspatten want dat is wat de kunstenaars willen. Een beeld en een te toonstelling waar de stad Den Haag trots op kan zijn. Bovenal moet de manifestatie laagdrempelig zijn en een ode zijn aan de driedimensionale kunst, aansprekend voor zowel de incidentele kunstkijkers als de kunstprofessionals.

Deelnemende kunstenaars (locatie Lange Voorhout): Armando, David Bade, Marieke Bolhuis, Sjoerd Buisman, Harmke Datema Chang, Michael Jacklin, Theo Jansen, André Kruysen, Joep van Lieshout, Lon Pennock, Zeger Reyers, Marisja Smit & Thijs Trompert (ATM Atmosfeer), Brigitte Spiegeler, Elisabet Stienstra, Joost van den Toorn, Carel Visser, Andre Volten, Auke de Vries, Dré Wapenaar, Ronald A. Westerhuis.

Deelnemende kunstenaars (locatie Kloosterkerk): Hans van Bentem, Bob Bonies, Cor van Dijk, Guido Geelen, Heringa/Van Kalsbeek, Theo Jansen, Hieke Luik, Narges Mohammadi, Jan van Munster, Sarah Reinbold, Maria Roosen, Joost van den Toorn, Jan de Weerd.

Hours
Lange Voorhout 15 Den Haag
Voorhout Monumentaal
no activities planned

Locations

1646

1646

Art The Hague

Art The Hague

Biënnale Noordwijk 2023

Biënnale Noordwijk 2023

Chabot Fine Art

Chabot Fine Art

Dürst Britt & Mayhew

Dürst Britt & Mayhew

Fotomuseum Den Haag

Fotomuseum Den Haag

Galerie Maurits van de Laar

Galerie Maurits van de Laar

Galerie Ramakers

Galerie Ramakers

Gallery Nono

Gallery Nono

Heden

Heden

KM21

KM21

Kol Art Gallery

Kol Art Gallery

Kunstmuseum Den Haag

Kunstmuseum Den Haag

Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee

Museum Rijswijk

Museum Rijswijk

NEST

NEST

Page Not Found

Page Not Found

Project 2.0/Gallery

Project 2.0/Gallery

Sinarts Gallery

Sinarts Gallery

Stroom Den Haag

Stroom Den Haag

The Grey Space in the Middle

The Grey Space in the Middle

The Royal Academy of Art The Hague

The Royal Academy of Art The Hague

Venduehuis

Venduehuis

Voorhout Monumentaal

Voorhout Monumentaal

West Den Haag

West Den Haag

WTC The Hague Art Gallery

WTC The Hague Art Gallery

close