RIJSWIJKSE KUNSTENAARS AAN HET WERK 1900 – 1940

Artists: Wijnand van Horssen, Pieter de Regt and Otto Kriens.

Rond 1900 ontstond in Rijswijk een kleine kunstenaarskolonie. Rijswijk was toen nog een aantrekkelijk, in het groen gelegen dorp en het koperspubliek woonde op loopafstand in Den Haag. De schilders die zich hier vestigden, werkten in een aan de Haagse School verwante stijl waarin kleur en sfeer de boventoon voerden. Dit zou zo blijven. Vernieuwingen in de beeldende kunst zoals het expressionisme of non-figuratieve voorstellingen hadden geen invloed op het werk de Rijswijkse schilders.

In de tentoonstelling Gevoel voor kleur en sfeer maakt het publiek kennis met de belangrijkste leden van de kunstenaarskolonie, zoals Wijnand van Horssen, Pieter de Regt en Otto Kriens. Hoe zagen zij eruit en waar woonden ze. Werkten ze thuis in hun atelier of trokken zij ook de natuur in. Welke rol hadden zij in de kleine dorpsgemeenschap en hoe namen de inwoners van Rijswijk kennis van het werk van hun dorpsgenoten.

Foto’s, tekeningen en schilderijen illustreren het verhaal. Een groot aantal werken van deze kunstenaars is bijeengebracht in een ‘salon’ achtige presentatie die recht doet aan het behoudende karakter van deze kunstenaars en hun schilderijen.

Until 11 June
Herenstraat 67 Rijswijk

Guide

Paviljoensgracht 20, 2512 BP Den Haag
Galerie Maurits van de Laar
1646
1646
Gallery Nono
Museum Rijswijk
West Den Haag
close